Hitro pripravljena sladica, ki si jo lahko sami pripravijo tudi otroci. Leta 1904 si jo je zamislil David Strickler v ZDA (torej banana split nima nobene povezave s Splitom). Banana s sladoledom in čokoladno omako ali banana split je svetovno znana sladica.
PRIPRAVA 15 min, KUHANJE 10 min, SKUPAJ 25 min
SESTAVINE (za 4 osebe):
100g čokolade
1dl mleka
20g masla
4 banane
2 žlici limoninega soka
2dl sladke smetane
30gsladkorja v prahu
4 žlic čokoladnega sladoleda
4 žlic vanilijevega sladoleda
4 žlic jagodnega sladoleda
60g nasekljanih mandljev ali arašidov
12 kandiranih češenj
1.Najprej naredimo čokoladno omako. Na kuhalnik pristavimo lonec s približno pol litra vode in počakamo, da zavre. V manjšo ognjevarno skledo nalomimo čokolado, dodamo maslo in mleko. Skledo postavimo na lonec z vrelo vodo. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada stopi in da dobimo gladko zmes.
2. Sladko smetano s sladkorjem v prahu čvrsto stepemo. Banane olupimo, jih po dolgem razpolovimo, razdelimo v podolgovate skodelice in takoj pokapljamo z limoninim sokom.
3.Banane obložimo s sladoledom, prelijemo s čokoladno omako in okrasimo z nabrizganimi kupčki stepene sladke smetane. Na koncu sladico obložimo še s kandiranimi češnjami in potresemo z mandlji ali arašidi. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.